Cefakar Üretici 10 Gündür Don Nöbetinde

Fethiye’de İlçesinde kar yağışı ve soğuk hava sebebiyle yaşanan dona karşı örtü altı yetiştiricileri soba yakarak ürünlerini korudu. Cefakar çiftçilerin, çileli don nöbeti herkesin takdirini topladı.

Fethiye’nin  Yanıklar, Kargı, Karagedik, Çamköy, Eldirek, Karaçulha, Esenköt, Bozyer ve Gökben mahallelerinde örtü altı üretimi yapan çiftçiler, bölgedeki kar yağışı öncesinde ve sonrasında don uyarısı yapmasının ardından alarma geçtiler. Seralarda yetiştirdikleri domates, biber ve patlıcan gibi örtü altı sebzelerinin dondan etkilenmemesi için odun yakan çiftçiler, sabahın ilk ışıklarına kadar don nöbeti tuttular. Isı değişimlerini dengede tutmak için sabaha kadar sobalara odun taşıyan çiftçiler, zaman zaman da seraların dışını kontrol etmeyi ihmal etmedi.

Kargı Mahallesinde 30 yıldır  serada üretim yapan Nurittin Kargı, “Örtü altında domates var, patlıcan var. Kış gününde örtü altında olduğu için bunun en büyük düşmanı soğuk, don. Don vurduğu zaman da bitki olmaz. Don olayı beklenmekte, onun için sabaha kadar bu bitkilerimizi üşütmemek için don vurdurmamak için nöbet tutuyoruz, soba yakıyoruz. Bu kadar zor şartlar altında üretiyoruz bu ürünleri, bunlar kolay sofralara gelmiyor. Tüketicilerimizden isteğimiz bu ürünlerimizi israf etmeden tüketsinler.” dedi.

Odunları parayla aldıklarını ve bir anlamda 4 aydır emek verdikleri ürünleri korumak için yine para ve emek harcadıklarını ifade eden Kargı, “Girdi maliyetleri her gün artıyor. Bu durum bizleri çok zor duruma düşürüyor” diyerek, aynı zamanda çiftçilik mesleğinin çok zor olduğuna dikkat çekti ve çiftçilere yıpranma payı verilmesi gerektiğini söyledi.

“10 Gündür Nöbetteyiz”

Karaçulha Mahallesinde  örtü altı üreticiliği yapan Durmuş Demirel ise, derecenin -1’in altına düştüğü durumlarda; sera içinde sıcaklığın 4 derece olması gerektiğini söyledi.

10 günden bu yana zirai don nöbeti beklediklerini kaydeden Demirel, ilgili kurumların çiftçileri desteklemesi gerektiğini dile getirdi.

Çiftçilik mesleğinin gün geçtikçe zor koşullara girdiğini ifade eden Demirel  açıklamada, “Gece saat 12.00 itibariyle sobalarımızı yaktık. Şu anda da odun takviyesi yapıyoruz. Dışarıda hava -1 derece. Ürünlerin zarar görmemesi adına, sera içerisinin 4 derece dolaylarında olması gerekiyor. Geçen günlerde bölgemize ve çevresine yağan kar nedeniyle daha soğuk günler yaşıyoruz. 10  günden bu yana aralıksız zirai don nöbeti tutuyoruz. Bulunduğumuz süreçte maliyetlerimiz yüksek. Kış döneminde domates biraz kazandırıyor ama bu sadece cep harçlığına yetiyor. Temennimiz ilgili kurumların çiftçilere tohum, ilaç ve diğer hususlarda destek olması. Bölgenin en geç çiftçilerinden biri olarak imkanı olan arkadaşlarımızın çiftçilik yapmasını öneriyorum. Vatanımız için üretmenin çok önemli olduğuna inanıyorum” dedi.Haber-Hakan AYKIRI

 

Next Post

Meteorolojiden Şiddetli Yağış Uyarısı

Sal Şub 1 , 2022
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Muğla’da metrekareye 200 kiloya kadar yağış düşmesinin beklendiğini duyurarak vatandaşları uyardı. Yapılan açıklamada, Muğla’da yarın öğle saatlerinden perşembe öğle saatlerine kadar sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışın aralıklı ve yerel olarak şiddetli olacağının tahmin edildiği belirtildi. Açıklamada, toplam metrekareye yer yer 100-200 kilogram yağış düşmesi beklenen Muğla’da […]

Bu Haberler İlginizi Çeker