Son günlerde art arda gelen akaryakıt fiyatlarındaki zamlar nedeniyle Fethiye’de şoförler odalarının talebi üzerine toplu taşıma, servis ve taksimetre ücretlerine yüzde 40 oranında zam yapıldığı açıklandı.
Muğla ili ve ilçelerindeki şoförler odalarının talebi üzerine alınan karar gereğince artan döviz kurları ile birlikte akaryakıt, bakım ve onarım fiyatlarına da üst üste zamlar geldiği belirterek yeni fiyat ayarlaması yapıldı.
Türkiye’de hemen her gün gelen zamlar hayat pahalılığını arttırmaya devam ettiriyor. Hemen her gün gelen art arda petrol fiyatlarındaki artış hem vatandaşı, hem de şoför esnafını çıkmaz sokuyor. Başta akaryakıt fiyatları olmak üzere gelen zamlardan Fethiyeli minibüsçüler, taksiciler ve okul servis araçları da olumsuz etkilendi. Son 1 ay içerisinde benzin ve motorinin litre fiyatı 20 TL’ye yaklaştı.
Fethiye’de minibüsçülük, taksicilik veya okul servisi şoförlüğü yaparak geçimini sağlayan şoför esnafının zarar ettiği için hattını ve arabasını satılığa çıkardığını kaydeden Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanı Şaban Taşar, şoför esnafının tükenme noktasına geldiğini söyledi.
Taşar; “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle hayatın hemen hemen her alanında fahiş fiyat artışları meydana gelmiş en temel gıda ürünlerinde bile büyük yükselmeler oluşmuştur. Takdir edersiniz ki bu artışların en büyüğü akaryakıt fiyatlarında hissedilmiştir. Sadece birkaç ay içinde benzin ve motorinin litre fiyatı neredeyse 20 TL olmuştur. Sadece akaryakıt fiyatları değil, bildiğiniz üzere araba fiyatları da inanılmaz boyutlara ulaşmış ve araç bulmak neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Geçtiğimiz yıla oranla baktığımızda bazı araçların fiyatları nerdeyse %200 artmıştır. Bunun yanı sıra doların 15 TL’ye dayanmasının bir diğer etkisi de yedek parça, araçların malzeme, ekipman ve bakım masraflarının artışlarında görülmüştür. Tamirat ve bakım masraflarının mali yükü o kadar arttı ki neredeyse altımızdaki araçların fiyatına yaklaşan parça ve tamir masrafları oluşuyor. Tüm bunların yanı sıra vize, vergi, kasko gibi farklı gider kalemlerinde ki artışlardan henüz bahsetmedik. Ana giderlerin yanı sıra tüm bu resmi giderlerde dahil edildiğinde şoför esnafı artık kontak kapatma noktasına gelmiştir. Birçok arkadaşımız gelir elde etmeyi bırakın her ay tamamen zarar ettiği için hattını ve arabasını satılığa çıkarıyor. Biz şoförlerinde bakmakla yükümlü olduğu bir yuvası, okutması gereken evlatları var. Hayatın her alanında oluşan fiyat artışlarına bakıldığında şoför esnafına yapılan bu fiyat artışı önemli görülmemelidir. Gider kalemlerini alt alta sıraladığımız zaman yapılan bu fiyat artışı çok büyük etki göstermemektedir. Biz halkımıza en iyi taşıma hizmetini vermeye çalışırken, evimize ekmek götürebilmenin derdindeyiz. Hayat pahalılığının arttığı bu günlerde kontak kapatmamak için bu tür iyileştirmelerin şart olduğu düşüncesindeyiz. Son olarak UKOME kurulunda alınan kararın ardından toplu taşıma ücreti 6.65 olmuştur. Öğrencilerimizin yoğun olarak kullandığı kampüs hattında kampüs içi fiyatı da 4.15 TL olarak belirlenmiştir” dedi. Haber-Hakan AYKIRI